Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
padmin - 2021-09-03

Most érdemes előkeresni a fiókok mélyén lapuló régi mobilokat, hiszen a Telenor legújabb akciójában ezek a készülékek 20 ezer forint kedvezményt érhetnek, ráadásul környezetvédelmi szempontból is jó helyre kerülnek a már nem használt telefonok.

Ha a családban, baráti körben nincs kinek továbbadni az ódivatúvá vált, de még használható mobilt, a készülék gyakran egy fiók mélyén végzi. Ha pedig azért cseréljük le a telefont, mert meghibásodott és már nem éri meg javíttatni, akkor sem feltétlenül válunk meg tőle, hiszen mindennapi életünk egy darabjáról van szó.

Most azonban érdemes előkeresni ezeket a készülékeket, hiszen a Telenornál darabonként 20 ezer forintot érnek. Október 6-ig bármilyen, beolvasható
IMEI
számmal rendelkező készülékért cserébe 20 ezer forintos kedvezmény jár, új készülék Hiper-tarifával, vagy – a vállalkozók esetében – Telenor MyBusiness Classic L, XL vagy XXL tarifával való vásárlásakor, két év hűségidő vállalása esetén. Az október 6-ig a Telenor üzleteiben leadott készülékek után járó, kedvezményre jogosító promóciós kód október 20-ig váltható be; készülékvásárlásonként egy kód érvényesíthető.

Készülékleadással a környezetért

Az akciótól függetlenül a régi készülékek bármikor leadhatók a Telenor üzleteiben, ahol gondoskodnak azok megfelelő tárolásáról, illetve biztonságos újrahasznosításáról, kezeléséről. Azért fontos elvinni a már nem használt, illetve javíthatatlan telefonokat, mert ezeket – más elektronikai eszközhöz hasonlóan – tilos a háztartási szemétbe dobni. A készülékek ugyanis egyrészt veszélyes anyagokat – pl. ólom, higany, égésgátlók, stb. – tartalmaznak, amelyek a szeméttelepekre kerülve a csapadék hatására a talajvízbe szivároghatnak, ha pedig hulladékégetőkben végzik, mérgező levegőszennyező anyagok keletkeznek.

A telefonok másrészt értékes nyersanyagforrásnak számítanak: egymillió mobilból 15 tonna réz, egyharmad tonna ezüst és 34 kilogramm arany is kinyerhető[1]. Kiemelten fontos tehát a működésképtelen készülékek elkülönített gyűjtése; ráadásul, ha az akkumulátor sérült, akkor már veszélyes hulladéknak számít, amely mindenképpen speciális kezelést igényel.

A Telenornak nem ez az első olyan kezdeményezése, amellyel az ügyfeleik aktívan tehetnek a környezet védelméért. Az előfizetőiket például ösztönzik a papír alapú számla helyett az elektronikus igénybevételére, az üzletekben pedig szerződéskötéskor digitális aláírást alkalmaznak, így kevesebbet kell nyomtatni. A régi típusú SIM-kártyákat folyamatosan kivezetik, helyettük új, fele akkora méretű kártyákat dobnak piacra, ennek köszönhetően a csomagolási hulladék is 50 százalékkal csökken. A mobilkiegészítők között pedig környezetbarát, 100%-ban újrahasznosítható telefontokok is elérhetők az üzletekben. A vállalat célja, hogy a termékeik, szolgáltatásaik és kommunikációjuk révén is hozzájáruljanak a társadalom környezettudatosságának erősítéséhez.

További információ a készülékcsere-akcióról: www.telenor.hu/mobilcsere és www.telenor.hu/uzleti/mobilcsere-akcio

 

[1]https://www.delltechnologies.com/en-us/blog/how-much-gold-is-in-smartphones-and-computers/

 

[1] https://www.delltechnologies.com/en-us/blog/how-much-gold-is-in-smartphones-and-computers/