Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
padmin - 2021-06-28

Az új Windows 11 nyugodt, kreatív közeget és megújult élményt biztosít, hogy szabadon élhessünk a szenvedélyeinknek.

Egy olyan időszakban, amikor a számítógép központi szerepet játszik az életünkben, a Windows 11 közelebb hoz minket mindenhez, amit szeretünk.

A Windows mindig is az innovációt jelentette a világnak: a globális vállalatok létfontosságú platformja, ebben az ökoszisztémában váltak ismertté és sikeressé kisebb startup cégek is. A
web
maga is a Windowson született és nőtt fel. Sokan közülünk Windowson írták meg az első e-mailjüket, játszottak az első
PC
-s játékkal, és írták meg az első kódsoraikat. A Windows az alkotás terepe, a kapcsolatteremtésé, az emberek ebben a környezetben tanulnak és dolgoznak, érnek el eredményeket. Ma már több mint egymilliárd ember támaszkodik a Windows platformra.

Nem vehetjük félvállról azt a felelősséget, hogy ennyi felhasználó számára tervezünk. Az elmúlt 18 hónap hihetetlen változást hozott a téren, ahogyan a PC-ket használjuk: eljutottunk oda, hogy ma már nem a PC-t illesztjük az életünkbe, hanem az életünk legnagyobb része van a PC-n. Az eszközeinket nem csak megbeszéléseken, tanórákon és az elvégzendő feladatok elintézésére használjuk, hanem arra is, hogy a barátainkkal játsszunk, kedvenc sorozatainkat nézzük, és ami talán a legfontosabb, hogy kapcsolatot teremtsünk egymással. Eközben azon kaptuk magunkat, hogy az irodai pletykákat, a folyosói csevegéseket, az edzéseket, a pihenésre szánt órákat és az ünnepeket is digitálisan éltük meg.

A
PC
nagyon masszív változáson ment keresztül: valami különleges, praktikus és funkcionális eszközből személyes, emocionális igényeket is kielégítő dolog lett. Ez inspirált minket a Windows következő generációjának megalkotásakor; hogy olyan ismerős környezetet hozzunk létre, ahol a felhasználók újszerű módon alkothatnak, tanulhatnak, játszhatnak, s ami a legfontosabb, online kapcsolatokat hozhatnak létre.

Most bemutatkozik a Windows 11, amely közelebb hozza hozzánk mindazt, amit szeretünk.

Újratervezés a produktivitás, a kreativitás és a könnyedség érdekében

Hogy növeljük a hatékonyságot és inspiráljuk a kreativitást, egyszerűbb dizájnnal fokozzuk a felhasználói élményt. Modern, friss, letisztult és gyönyörű külsőt kapott a Windows 11, megújult sok minden a Start gomb, a tálca, az egyes hangjelzések, betűtípusok és ikonok is.  Mindent szándékosan úgy alakítottunk ki, hogy a felhasználó számára otthonos környezetet teremtsünk. A Start menü a központba került, úgy terveztük át, hogy könnyen és gyorsan elérhető legyen minden, amire szükség van. A Start menü egy varázslat a felhő és a Microsoft 365 erejével: itt jelennek meg a legutóbbi fájlok, attól függetlenül, hogy korábban milyen platformon vagy eszközön nyitották meg őket, függetlenül attól, hogy Windows, Android vagy iOS alapú eszközt használt.

A Windows mindig arra törekedett, hogy a több ablak egyidejű használatával segítsen abban, hogy mindenki úgy dolgozzon, ahogyan szeretne. A Windows 11 egyik újdonságaként bevezetjük a Snap Layoutokat, a Snap csoportokat és az asztalokat, hogy a multitask üzemmód élmény legyen, és mindig kéznél legyenek a fájlok és az alkalmazások.  Az új funkciók segítenek az ablakok rendszerezésében és a képernyőterület optimalizálásában, hogy a vizuálisan letisztult elrendezésben mindig támogassa a munkát, a társasági életet vagy akár a játékot, szórakozást. Külön asztalok is létrehozhatók az egyes élethelyzetekhez, például a munkához, a játékokhoz vagy a tanuláshoz, ezek között bármikor egyszerűen lehet váltani.

Gyorsabb kapcsolatfelvétel a számunkra fontos emberekkel

Ha az ember közelebb kerül azokhoz a dolgokhoz, amiket szeret, közelebb kerül azokhoz is, akiket szeret.  Az elmúlt 18 hónap sok újat hozott abban, hogy hogyan teremtünk tartalmas kapcsolatokat digitálisan. Továbbra is szeretnénk megkönnyíteni mindenki számára ezt, helytől és időtől függetlenül. Még akkor is, amikor kezdünk visszatérni a személyesebb interakciókhoz. Nem szeretnénk, hogy egyaz éppen használatban lévő eszköz vagy platform, amelyet éppen használunk, legyen ennek az akadálya.

Örömmel mutatjuk be a Windows 11-ben a tálcára integrált Microsoft Teams csevegést. Mostantól bárhol és bármikor, bárkivel kapcsolatba léphetünk szöveges, chat-, hang- vagy videókapcsolaton keresztül, függetlenül attól, hogy az milyen platformon vagy eszközön – Windowson, Androidon vagy iOS-en – van jelen a digitális térben. Aki nem töltötte le Teams alkalmazást, az
SMS
-en keresztül is elérheti a Teams-t.

A Windows 11 szerves része a Teamsen keresztüli kapcsolattartás. Lehetővé teszi az azonnali némítást és a némítás feloldását, illetve a prezentáció közvetlenül a tálcáról indítható.

Az eddigi legjobb PC-s játékélmény

A Windows 11 a játékok szerelmeseinek is tökéletes lesz! A játékok mindig is fontos szerepet töltöttek be a Windows történetében. Ma világszerte százmilliók játszanak Windowson, a játékok révén tesznek szert új ismerősökre, barátokra. A Windows 11 a legtöbbet hozza ki a PC-ből. A DirectX 12 Ultimate környezet lélegzetelállító, magával ragadó grafikát tesz lehetővé magas FPS mellett. A DirectStorage a gyorsabb betöltési időért és a részletesebb játékvilágokért felel, az Auto HDR pedig a szélesebb, élénkebb színtartományt, az igazán magával ragadó vizuális élményt támogatja. Semmi sem változott a hardverkompatibilitás iránti elkötelezettségünkben – a Windows 11 támogatja a világ kedvenc PC-s játékkiegészítőit és perifériáit. Az Xbox Game Pass for PC-nek vagy Ultimate-nek köszönhetően a játékosok több mint 100 remek PC-s játékhoz férhetnek hozzá. A kínálat folyamatosan új játékokkal bővül, ráadásul továbbra is könnyen találhatnak társakat, akikkel együtt játszhatnak, függetlenül attól, hogy PC-n vagy konzolon játszanak.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogy mit is jelent a Windows 11 a játékosok számára, kérjük, látogasson el az Xbox Wire weboldalra.

Fontos információk gyorsan

A Windows 11 widget-jeit a mesterséges intelligencia és egy új, személyre szabható hírfolyam teszi igazán felhasználóbaráttá. Mindehhez a Microsoft Edge böngészőteljesítménye nyújt segítséget, hogy mindenki azonnal elérhesse a számára fontos híreket és információkat. Hiszen még munka közben is szükségünk van arra, hogy elolvassuk a világ híreit és mentálisan felfrissítsük magunkat. Manapság gyakran emeljük fel a telefonunkat, hogy megnézzük a híreket, az időjárást vagy az értesítéseket. Mostantól közvetlenül az asztalról is a telefonhoz hasonló nézetben nyithatjuk meg ezeket. A hírfolyam
widget
megnyitásakor, mintegy üveglapként jelenik meg a képernyőn, így nem zavar meg abban, amit éppen dolgozunk. Az alkotók és tartalomszolgáltatók számára a widgetek új területet nyitnak a Windowson belül a személyre szabott tartalomszolgáltatáshoz. Arra törekszünk, hogy a globális márkák és a tartalomgyártók számára egy olyan élénk csatornát hozzunk létre, melyből a fogyasztók és az alkotók egyaránt profitálhatnak.

Megújult a Microsoft Store, kedvenc alkalmazásaink központja

Az új Microsoft Store az egyetlen megbízható hely az alkalmazások és tartalmak megtekintéséhez, létrehozásához, a játékokhoz, a munkához és a tanuláshoz. A gyorsaság érdekében újraterveztük, így egyszerre gyönyörű és egyszerűen használható. Nemcsak minden eddiginél több alkalmazást kínálunk, hanem minden tartalmat – alkalmazásokat, játékokat, műsorokat, filmeket – könnyebben kereshetővé és felfedezhetővé teszünk benne.  Izgatottan várjuk, hogy hamarosan olyan vezető első és harmadik féltől származó alkalmazásokat köszönthessünk a Microsoft Store-ban, mint a Microsoft Teams, a Visual Studio, a Disney+, az Adobe Creative Cloud, a Zoom és a Canva. Ezek mind hihetetlen élményt kínálnak, amelyek szórakoztatnak, inspirálnak és összekötnek bennünket. Az alkalmazások Store-ból való letöltése biztonságos, sokféle biztonsági szempont alapján teszteltük azokat a publikálás előtt.

Örömmel jelentjük be azt is, hogy először hozunk Android-alkalmazásokat Windowsra. Hamarosan a felhasználók felfedezhetik az Android-alkalmazásokat a Microsoft Store-ban, és letölthetik azokat az Amazon Appstore-on keresztül. Immár lehetséges, hogy valaki videót rögzít és tesz közzé a TikTok-ról, vagy a Khan Academy Kids segítségével virtuálisan tanulhat közvetlenül a számítógépének segítségével. Erről az ajánlatról az elkövetkező hónapokban többet is megosztunk majd. Nagyon várjuk az Amazonnal és az Intellel való együttműködést az
Intel
Bridge technológiaalkalmazással!

Nyitottabb ökoszisztéma hoz új lehetőséget a fejlesztők és alkotók számára

Lépéseket teszünk a Microsoft Store további megnyitása érdekében, hogy nagyobb üzleti lehetőséget biztosítsunk az alkotók és fejlesztők számára. Lehetővé tesszük a fejlesztők és a független szoftvergyártók (ISV-k) számára, hogy alkalmazásaik megjelenjenek a Store-ban, függetlenül attól, hogy azok Win32, Progressive Web App (PWA), Universal Windows App (UWP) vagy bármilyen más alkalmazás-keretrendszerben készültek, lehetőséget teremtve arra, hogy több embert érjenek el és szólítsanak meg. Bejelentjük továbbá a bevételmegosztási politikánk fokozatos megváltoztatását is, amelynek keretében az alkalmazásfejlesztők mostantól kereskedelmi tevékenységet is folytathatnak az áruházunkon belül, és a bevételeik 100%-át megtarthatják, a Microsoft semmit nem vesz el. Az alkalmazásfejlesztők számára továbbra is nyitva áll a 85/15-ös versenyképes bevételmegosztás, ha a Windows piacterén értékesítenek. Hiszünk abban, hogy egy nyitottabb ökoszisztéma létrehozása végső soron ügyfeleink javát szolgálja, biztonságos, súrlódásmentes hozzáférést biztosítva számukra a kívánt és szükséges alkalmazásokhoz, játékokhoz, filmekhez, műsorokhoz és webes tartalmakhoz.

A Microsoft Store-al kapcsolatos változásokról, a Windows Blog weboldalon további részletek találhatók.

Arról, hogy mit jelent a Windows 11 a fejlesztők számára, a Windows Developer Blogon írunk.

Gyorsabb, biztonságosabb, de mégis a megszokott IT rendszer

Az informatikusok számára a Windows 11 a már jól ismert Windows 10 konzisztens, kompatibilis és ismerős alapjára épül. A Windows 11 tervezése, előkészítése és telepítése ugyanúgy történik, mint ma a Windows 10 esetében. A Windows 11-re való frissítés olyan lesz, mintha a Windows 10 frissítése lenne. A ma már megszokott eszközök – mint a Microsoft Endpoint Manager, a felhőalapú konfiguráció, a Windows
Update
for Business és az Autopilot – támogatni fogják az új környezetre való átállást a Windows 11 integrálása során.

A Windows 10-hez hasonlóan rendkívül elkötelezettek vagyunk az alkalmazások kompatibilitása mellett, ami a Windows 11 egyik alapvető tervezési elve. Az App Assure szolgáltatással, amely a 150 vagy annál több felhasználóval rendelkező ügyfeleknek újabb költségek nélkül segít megoldani a felmerülő alkalmazásproblémákat, garantáljuk, hogy azok a Windows 11 rendszeren is működni fognak.

A Windows 11 a tervezése miatt is biztonságos, hiszen új, beépített biztonsági technológiákkal rendelkezik, amelyek a chiptől a felhőig védelmet nyújtanak, miközben lehetővé teszik a produktivitást és biztosítják a felhasználói élményt.  az új élményeket. A Windows 11 Zero Trust operációs rendszer, amely biztosítja az adatok védelmét az eszközökön és azok között is. Szorosan együttműködtünk OEM- és technológiai partnereinkkel annak érdekében, hogy magasabb szintű biztonságot garantáljunk a változó fenyegetések és az új hibrid munka világának igényeihez igazodva.

A Windows 11-ről, mint a hibrid munkavégzés és a tanulás operációs rendszeréről bővebben a Microsoft 365 blogon olvashat.

Egy nagyszerű alkalom a PC vásárlásra

A Windows 11 fejlesztésének első napja óta szorosan együttműködünk a hardvergyártó partnereinkkel a
szoftver
és a
hardver
zökkenőmentes integrációja érdekében. Ez a közös tervezés az áramkörök innovációjával kezdődik. Az AMD-től és a Ryzen processzorok által nyújtott hihetetlen grafikai mélységtől kezdve az Intel 11. generációs és Evo processzorain át a Qualcomm mesterséges intelligencia, az 5G és az Arm támogatásáig, chipgyártó partnereink innovációja egyesítik a Windows 11 legjobb tulajdonságait a világ legnagyobb
hardveres
ökoszisztémájával.

A Dellel, a HP-val, a Lenovoval, a Samsunggal, a Surface-szel és másokkal együtt azon dolgoztunk, hogy a legtöbb ma megvásárolható PC* – különböző árkategóriában is készen álljon a Windows 11-re.

Közösen úgy alakítottuk át a Windows 11-et, hogy ne csak a sebességre és a hatékonyságra legyen optimalizálva, hanem továbbfejlesztettük az érintéses és a hangvezérlés technológiát is a jobb élmény érdekében.

Javítottuk az érintés élményét a billentyűzet nélküli táblagépen használt Windows 11 esetében, nagyobb helyet teremtve a feladatsor ikonjai között. Könnyebbé tettük az ablakok átméretezését és mozgatását, valamint gesztusvezérlést. A haptikus jelzések is megjelentek, hogy a toll használata még vonzóbb legyen, így hallhatók és érezhetők a rezgések, miközben kattint, szerkeszt vagy vázlatokat készít. A hangalapú gépelés terén is új fejlesztéseket vezettünk be. A Windows 11 hangfelismerése hihetetlenül jól konvertálja a beszédet írott szöveggé, automatikusan el tudja látni írásjelekkel a szövegeket, és a hangutasításokat is érti, ha szünetet szeretne tartani a gépelésben, és helyette inkább kimondaná az ötleteit.

A Windows 11 ingyenes frissítéssel lesz elérhető a jogosult Windows 10-es számítógépeken és az új PC-ken idén nyártól.  A jelenlegi Windows 10-es számítógépek jogosultsága a Windows 11 ingyenes frissítésére weboldalunkon ellenőrizhető, a PC Health Check alkalmazás segítségével. Kiskereskedelmi partnereinkkel együtt azon is dolgozunk, hogy a ma vásárolt Windows 10 PC-k készen álljanak a Windows 11-re történő frissítésre. Az ingyenes frissítést az erre jogosult Windows 10 PC-kre idén nyáron kezdjük el bevezetni, a folyamat 2022-ben is folytatódik. Jövő héten pedig elérhetővé tesszük a Windows 11 korai változatát a Windows Insider Program tagjai számára – a Windows-rajongók szenvedélyes közösségének visszajelzései különösen fontosak számunkra.

Ez csak a kezdet

A Windows több, mint egy operációs rendszer, hiszen fontos szerepet betöltve beleszövődik az életünkbe, a munkánkba, ez az emberekkel való kapcsolattartásba, amivel tanulunk, dolgozunk és játszunk. Az idők során mindvégig ismerős maradt és alkalmazkodott hozzánk. Reméljük, hogy hozzánk hasonlóan sokan várják a Windows 11-et!

Alig várjuk, hogy lássuk, mire ad lehetőséget a Windows 11 az embereknek, és mire inspirálja őket az alkotásban.

*Keresse azokat a PC-ket, amelyek jogosultak az ingyenes frissítésre. További információért érdeklődjön a kereskedő partnereinknél. érdeklődjön a viszonteladóinknál.