Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Sulaki - 2018-06-15

Prémium technológia Németországban fejlesztve, tervezve és gyártva  

Amennyiben elektromos borotvákról beszélünk, és a tradicionális minőségű termékeket keressük, akkor a Braun és a Philips jöhet szóba. Mindkét márka már jó pár éve a borotválkozás élvonalában található. A Philips a körkéses, a Braun a rezgőfejes technológia képviselője. A 90-es években jelentek meg a vízzel elmosható elektromos borotvák és később már nemcsak száraz, hanem a nedves (például borotvahabos) borotválkozásra is alkalmassá váltak. Anno édesapám Braun borotváját és egy barátom körkéses Philipsét kipróbálva a körkéses technológia mellett tettem le a voksot. Megemlítem, hogy több szériát használva a nyakam sajnos minden alapos borotválkozás után bepirosodott, Ezt elkerülve, néha a vegyes felül elektromos, alul, a nyaki részen: borotvahabos sima borotvát használtam. Ez kissé megbonyolította a reggeli rohanásban szűkösen rendelkezésre álló időkeret kihasználását. Ez, az egyszerre kétféle borotválkozási mód egyébként visszaköszönt az ismeretségi körömben, mert mástól is hallottam, hogy a nyaki pirosodás miatt hasonlóképp jár el.

Mivel Braun felső kategóriás elektromos borotvát viszonylag régen használtam, most örömmel mondtam igent egy Braun 9290cc tesztelésére, különösképp mert mostanában lett esedékes egy új eszköz beszerzése. Ráadásul egy üzletben sajnos nem áll módunkban kipróbálni, így általában a reklámokból a netes leírásokból és hallomásból szerezhetjük be a szükséges információkat. Ez pedig lássuk be, hogy egy 100 ezer forint feletti borotva esetében nem minden esetben eredményezi azt, hogy a legmegfelelőbb modellt sikerül kiválasztani...

Első tapasztalatok

A csomagolás nem árul zsákbamacskát: a rajta lévő képek és információk minden szükséges információt megmutatnak. Kibontás után, magával a borotvával nézhetünk farkasszemet, a tisztító- és töltőegység, a hozzá tartozó tisztítófolyadék, az utazótok, a töltőkábel és a tisztítókefe kíséretében.

Kinézet

A reklámszöveg így hangzik: Az új Braun Series 9-et úgy tervezték, hogy természetesen és ösztönösen illeszkedjen a kezéhez. Az ergonomikus, hajlított alak és a felületek érintkezési pontjainak tökéletes pozíciója a legjobb kezelést eredményezi minden szituációban.

Ezzel valóban egyet lehet érteni. Jól illeszkedik a kézbe, és kézben tartva minőséget sugároz. Nem kicsi, de túl nagynak se mondanám. Nem könnyű, de nem is nehéz. Nagyon eltalálták a méretét és a súlyát. A Braunra jellemző pöttyös mintázatú gumírozott, recés markolat kényelmes és biztonságos kezelést biztosít. Mivel vízálló, akár zuhanyozás közben is ajánlják a használatát, ezért a csap alá tettem, hogy megnézzem mennyire válik csúszóssá a markolati rész, de nedvesen sem csúszott ki a kezemből.

Működés

Töltéssel kezdtünk. Legelső alkalommal kipróbáltam az 5 perces gyorstöltést, Egy ilyen 5 perces gyorstöltés mindössze 1 borotválkozásnyi időre elegendő, de a kíváncsiság miatt nem szerettem volna várni közel egy órát, amely a teljes feltöltéshez szükséges.

A bekapcsolást követően felvillannak a ledek és életre kel a borotva, A rezgőfejek zümmögése átlagos zajnak mondható. Pedig a technológia korántsem átlagos. A Braun SyncroSonic technológiája percenként 40 000 vágómozdulatot eredményez. A SyncroSonic fej öt speciálisan kialakított vágóelemet tartalmaz:

1- OptiFoil (a hosszabban tartó, tökéletesen sima borotválkozáshoz)

2- HyperLift&Cut trimmelő (megemeli és levágja a fekvő szőrszálakat)

3- Direct&Cut trimmer (elrendezi és levágja a különböző irányba növő szőrszálakat)

4- Védő SkinGuard (simábbá teszi a bőrt a különleges borotválkozási élményért)

5- OptiFoil (a hosszabban tartó, tökéletesen sima borotválkozáshoz)

Érdekességként megemlíthető, hogy a Braun szabadalmaztatott SyncroSonic technológiája érzékeli a szőrszálat és alkalmazkodik hozzá: mégpedig úgy, hogy percenként 160 alkalommal ellenőrzi a szakáll sűrűségét és ott nyújt extra teljesítményt, ahol szükség van rá. Speciális elem még a 10D rugalmas borotválkozási rendszer. Amely egymástól független, rugalmas vágóelemek elegye a 10 irányba mozgatható billenő fejre rögzítve, a MicroMotion és MacroMotion kombinációjaként, Így í borotva maximálisan alkalmazkodik az archoz. A MacroMotion egy billenő borotvafej, amely erőfeszítés nélkül mozog előre és hátra, így navigál végig a nagyobb kontúrokon a bőrrel való maximális érintkezés érdekében. A MicroMotion pedig az összes vágóelem egymástól független felfüggesztése, amely még a legkisebb körvonalakra is reagál. Amennyiben nem szeretnénk, hogy a vágófej mozogjon, akkor használhatjuk a MultiHeadlock kapcsolót. Így öt különböző pozícióba állíthatjuk az amúgy teljesen rugalmas borotvafejet és még precízebb borotválkozást érhetünk el. Erre főként a nehezen elérhető helyeken, például az állkapocs vonalán vagy az ajak feletti részen lehet szükség.

Egyebek

A 9290cc teljesen vízálló, akár 5 méter mély medencében is úszhatunk vele, vagy bele is ejthetjük. Ezért mosható a csap alatt is, így könnyedén leöblíthetjük és megtisztíthatjuk a folyóvízzel. És ezért lehet használni borotvahabbal, borotvazselével vagy akár a zuhany alatt is.

Megemlítendő még a tartozékként kapott 5 funkciós, alkoholalapú Clean&Charge tisztító- és töltőegység. Azoknak, akiknek derogál és kényelmetlen használat után minden egyes alkalommal a csap alatt való tisztítás, csak belehelyezik a dokkolóállomásba a készüléket és kiválasztják a tisztítóprogramot. Az alkoholalapú Clean&Charge tisztító- és töltőegység higiénikusan tisztít (eltávolítja a baktériumok 99,9%-át), tölt, ken és szárít. Amennyiben utántöltés szükséges, akkor az alkoholos tisztító folyadékot kettes csomagolásban tudjuk megvásárolni, kb. 4 ezer forintos áron.

Összegzés

Állítólag a német mérnökök 5 évig fejlesztették, és ezt el is tudom képzelni. Az egyedi dizájn, a kézreálló fogás és a Braun technológiai csomag, amelyet a borotvával kapunk, olyan kényelmes használatot biztosít, amely engem meggyőzött. Mivel, mint írtam, sok éven át a vetélytárs körkéses termékét használtam, nagyon is tudom értékelni azt, hogy a teszt alatt a 10 borotválkozás után egyetlen egyszer sem tapasztaltam a nyakamon bőrpírt. Magyarán a Braun 9290cc valóban kíméli a bőrt, Nekem, de gondolom másnak is ez az egyik legfontosabb szempont.

Nem beszéltünk még az árról. 119.990 forint. Ez talán az egyetlen negatívum. A 100 ezer forint feletti ár az valóban sok, de ha figyelembe vesszük, hogy egy ilyen terméket évekig használunk, és a tisztító- és töltőegység gondoskodik a tisztításáról és a kenéséról is, így az éveken át való zökkenő mentes használat is biztosítva lészen.

Összegezve, azoknak, akik megengedhetik maguknak, mindenképp ajánlom, mert amennyiben ezt választják, akkor a véleményem szerint az egyik legjobb, de nyugodtam leírhatom, hogy a legjobb elektromos borotvát kaphatják meg.
 

Forgalmazó: Braun GmbH
Web : https://www.braun.hu/hu-hu/male-grooming/shavers-for-men/series-9
Ár: 119.990 Ft

 

A fényképek készítéséhez használt HTC U11+ telefont a HTC biztosította